ارتودنسی چیست
ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی علمی است که هدف از آن مرتب کردن دندان ها، ایجاد ظاهری مطلوب تر و لبخندی زیباتر می باشد. درمانهای ساده و نامرتبی های خفیف توسط دندانپزشکان عمومی و جراح دندانپزشک و موارد نامرتبی شدید توسط متخصص ارتودنسی درمان می گردد.
ارتودنسی شامل چه درمانهایی می باشد؟
ارتودنسی شامل دو فاز درمانی می باشد:
- فاز یک:
بیمار در سنی قرار دارد که هنوز دندانهای شیری در دهان وجود دارد که در این سن هدف از درمان ایجاد فضای لازم جهت رویش دندانهای دائمی را نمی باشد و به دلیل وجود رشد در این سن می توان به درمان کوچکی فک و یا جلوگیری از رشد بیش از حد نرمال آن پرداخت لذا هدف اصلی این فاز درمانی مرتب کردن دندان ها نمی باشد.
- فاز دو:
این مرحله پس از سن 12 سالگی که دیگر دندان شیری در دهان وجود ندارد آغاز می گردد. هدف اصلی این فاز درمانی برطرف کردن کلیه بی نظمی های دندانی و ایجاد لبخندی زیبا می باشد که نهایتا باعث افزایش اعتماد به نفس در سنین بحرانی بلوغ می گردد.
بی نظمی های دندان شامل چه مواردی می باشد؟
- درمان در این سن توسط پلاک های متحرک صورت می گیرد که جهت انجام درمان موثر بیمار به صورت تمام وقت از این پلاک ها استفاده کند البته موقع غذا خوردن و مسواک زدن قادر به برداشتن آن می باشد.
- درمان این فاز به صورت ثابت می باشد به این صورت که براکتهای ارتو دنسی بر روی دندان ها چسبانده شده و دندان ها توسط سیم به هم متصل می گردند و با کنترل نیروی سیم می توان دندان ها را به صورت سه بعدی در جهت مطلوب حرکت داد.
آیا درمان ارتودنسی دارای محدودیت سنی می باشد؟
درمان ارتودنسی به هیچ وجه دارای محدودیت سنی نمی باشد. امروزه با افزایش نیازبه زیبایی میزان بیناران بزرگسال جهت درمان ارتودنسی افزایش یافته است.
آیا درمان ارتودنسی دارای درد می باشد؟
اگر درمان ارتودنسی توسط متخصص صورت نگیرد و نیرویی بیش از حد تحمل بافت های زنده به دندان وارد گردد سبب ایجاد درد و حتی تحلیل دائمی ریشه و استخوان می گردد ولی با انجام صحیح و علمی درمان ارتودنسی دوره ای بدون درد می باشد البته ممکن است در هر جلسه بعضی از بیماران احساس درد خفیفی داشته باشد که به سادگی با استفاده از داروهای ضد درد متداول قابل برطرف شدن می باشد.
مدت زمان درمان ارتودنسی چه مدت است؟
درمان فاز یک توسط پلاک متحرک انجام می گردد بسته به هدف درمانی می تواند از 6 ماه تا 4 سال متغیر باشد.
درمان فاز دو که به صورت ثابت می باشد حدود 12 الی 24 ماه می باشد که پس از چسباندن براکت ها بر روی دندان ها بیمار به صورت ماهیانه توسط متخصص ارتونسی کنترل می شود تا درمان خاتمه یابد.
آیا می توان درمان ارتودنسی را در مدت زمان کمتری انجام داد؟
با توجه به این مساله که دندان و بافت های نگه دارنده آن زنده و دارای عروق و اعصاب می باشند اعمال نیروی بیش از حد نرمال و یا زودتر از زمان ایده آل باعث به خطر افتادن سلامتی دندانها و بافت های نگه دارنده آنها می شود. بنابر این درمان سریع ارتودنسی علاوه بر نداشتن مزیت نشانگر درمان غلط و غیر علمی می باشد.
وظیفه بیمار درطول درمان ارتودنسی چیست؟
بعد از چسباندن براکت ها بر روی دندان ها بیمار باید موارد زیر را رعایت کند:
- از گاز زدن مواد غذایی در طی درمان خودداری کند.
- خوردن مواد غذایی سفت موجب کنده شدن براکت ها می شود لذا بهتر است مواد سفت را تکه تکه کرده سپس میل نمایید.
- رعایت بهداشت از ملزومات بسیار ضروری است که توسط مسواک های مخصوص ارتودنسی و بین دندانی میسر خواهد بودو
- استفاده از دهانشویه سدیم فلوراید جهت جلوگیری از پوسیدگی اکیدا توصیه می گردد.