مشکلات فکی و جراحی فک و صورت
همه ما کسانی را دیدهایم که در صورت، ناحیه فکها و دهانشان ناهنجاریهای دارند. مثلا فک پایینشان جلوتر یا عقبتر از حالت طبیعی است. و یا چانه کوچکی دارند. و موارد دیگری از این دست. این افراد اغلب از ناراحتیهایی مانند دردهای مزمن، مشکلات تنفسی، اشکالات غیر عادی در هنگام صحبت کردن، گاز گرفتن هنگام جویدن، سایش و شکستن بیش از حد دندانها و غیره اذیت میشوند. این ناهنجاریها به خاطر تعاریف رایج زیباییشناسی در جوامع امروزی، به پایین آمدن اعتماد به نفسشان هم منجر خواهد شد. اما این مشکلات قابل اصلاح هستند. برای مثال در مورد زیبایی افرادی که آرواره بالا به اندازه کافی رشد نکرده ممکن است بینیشان نسبت به صورت خیلی بزرگ باشد. حرکت دادن فک بالا به جلو مشکلاتی را اصلاح میکند و صورت را هم که به جلو حرکت داده شده باعث میشود ویژگیهای چهره آشکارتر و قابل توجهتر باشد. و یا چانهای که عقب یا کوچک است؛ در این مورد، جراحی فک برای جلو بردن پایین چانه تعادل بیشتری به نیمرخ فرد بخشیده و باعث میشود بینی کمی کوچکتر و چانه برجستهتر به نظر برسد.
در این مقاله به توضیحی مختصر و در عین حال کامل پیرامون جراحی فک و صورت میپردازیم.
جراحی فک و صورت چیست؟
جراحی دهان، فک و صورت تخصصی است که بر روی جراحی ترمیمی صورت، جراحی تروما صورت، حفره دهان، سر و گردن، فک و همچنن زیبایی صورت تمرکز دارد.
این جراحی یک تخصص دندانپزشکی است و جراحان برای تشخیص و درمان طیف گستردهای از بیماریها، صدمات و نقایص سر، گردن، صورت، فکها و بافتهای سخت و نرم ناحیه دهان و همینطور نقصهای زیباییشناختی این نواحی آموزش دیدهاند.
جراحی فک اغلب یک کار تیمیست که با همکاری جراح دهان، فک و صورت و متخصص ارتودونسی انجام میشود. هر دو اینها رشتههای تخصصی دندانپزشکی هستند چراکه دندانها در این جراحی نقش بسیار مهمی دارند.
در چه مواردی این جراحی انجام میشود؟
نخستین گام برای تشخیص لزوم انجام جراحی فک و صورت شناخت فک طبیعی از فک ناسالم و غیر طبیعی است. اگر فک فرد غیر طبیعی باشد، به طوری که عملکردهای جویدن، تکلم و تنفس او را دچار مشکل کند، گزینه مناسبی برای این جراحی است. مواردی که وجود آنها پزشک را جهت انجام عمل جراحی فک و صورت متقاعد میکند شامل:
- جلو بودن فک پایین
- عقب بودن فک پایین
- انحراف فک پایین
- عدم وجود چانه
- انحراف فک بالا
- تنگی شدید فک بالا
- مشاهده شدن لثه به مقدار زیاد هنگام لبخند زدن
- اُپن بایت (هنگام روی هم قرار گرفتن دندانهای بالا و پایین، فضای خالی میان آنها ایجاد میشود)
- تنفس غیر ارادی از راه دهان
- وجود تومور در فک
- اشکال در جویدن و بلع غذا
- وجود درد مزمن در فکها و مفاصل آنها
اما چه چیز باعث به وجود آمدن این حالت در برخی افراد میشود؟ میتوان گفت عوامل ژنتیکی و سندرمهای مادرزادی و عوارض ناشی از ضربه به فک و صورت مهمترین دلایل ایجاد ناهنجاری در ناحیه فک و صورت است. افرادی که به دلایل مختلف مانند بیماری یا تصادف و غیره دچار مشکلاتی در فک و صورت خود شدهاند یا قصد انجام جراحیهای زیبایی صورت را دارند بهتر است برای به دست آوردن نتیجه ایدهآل به یک جراح ماهر و با تجربه مراجعه کنند.